Suličarke (Echinodorus sp.) prihajajo iz Južne Amerike. Nezahtevnost za gojenje ter možnost razmnoževanja med različnimi vrstami, kar je omogočilo številne barve variante, sta glavna razloga, zaradi katerih so bile to ene prvih akvarijskih rastlin.
Echinodorus Rep Pepper je eden izmed novejših križancev. Leta 2003 jo je vzgojil Tomas Kaliebe (drugi znani suličarki izpod njegovih rok sta Altlandsberg in Reni) s križanjem E. Red Flame and E. Kleiner Baer. Emerzni (nadvodni) listi so intenzivne rdeče barve, medtem ko so submerzni (podvodni) daljši, ožji in lepe rdeče barve z izrazito zelenimi žilami. Končna višina listov praviloma ne preseže 20 cm, zaradi česar je primeren tako za manjše, kot večje akvarije.
Rezanje in razmnoževanje
Redno oskrbo predstavlja odstranjevanje starih listov. Ob submerznih listih lahko občasno požene plavajoče ali emerzne liste, ki jih odstranimo. Razmnoževanje je mogoče spolno (cvet na dolgem peclju požene nad vodno gladino) ali vegetativno preko živic. Te prekinemo, ko ima mlada rastlina že razvite korenine in vsaj 3 do 4 liste.
Gnojenje
Suličarke spadajo med bolj “požrešne” rastline. Za dobro uspevanje je ključna predvsem oskrba koreninskega sistema. Pri novo postavljenih akvarijih uporabimo kakovostno hranilno podlago (priporočamo Tropica Substrat). V starejših akvarijih z iztrošeno hranilno podlago, oziroma če te nismo uporabili, gnojimo s kapsulami, ki vsebujejo tudi mikroelemente (priporočamo Tropica Nutrition capsules).
Ostalo
V naravi suličarke rastejo tako na kopnem kot delno ali v celoti potopljene v vodi. Glede na rastišče rastlina tako razvije podvodne (submerzne) ali nadvodne (emerzne liste). Ker je večina suličark gojenih emerzno, starejši nadvodne liste počasi nadomestijo mlajši, podvodni. Postopno rumenenje starejših listov ob zasaditvi ne pomeni propadanja rastline, ampak je povsem normalen pojav za vse suličarke.
Slovensko ime | |
---|---|
Latinsko ime | Echinodorus Red Pepper |
Velikost | 20cm + |
Hitrost rasti | srednje hitra |
Svetloba | šibka do močna |
CO2 | 0 - 30 mg / L |
Temperatura | 20 - 28 °C |
ph | 5 - 8 |
Trdota | mehka do trda |
Zahtevnost | nezahtevna |